Mikroskopi, modern bilimin yeni boyutlarını keşfetmede kritik bir rol oynamaktadır. Son yirmi yılda, nörobilim alanındaki araştırmaların büyük çoğunluğu, iki-foton (2P) mikroskopisinin kullanımını vurgulamıştır. Bu mikroskoplar özellikle nörobilim için çok önemlidir, çünkü beyin, nöronlar, mikroglia ve astrositler gibi birçok farklı hücre tipini barındıran çok karmaşık bir organdır ve in vivo görüntüleme, bu hücreler arasındaki etkileşimleri anlamak ve farklı koşullarda onların fizyolojik ve patolojik değişimlerini izleyebilmek için bize büyük bir fırsat sunmaktadır. Bu ders kapsamında, nörodejeneratif hastalıklarla ilgili yapılan çalışmalarda in vivo görüntüleme uygulamalarından nasıl yararlanıldığına dair bilgiler verilecektir.

Dr.  Dilek Mercan

Lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. Aynı zamanda çift anadal programını da aynı yıl bitirerek Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden de mezun olmuştur. Yüksek lisansını burslu olarak Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde Prof. Fikrettin Şahin’in laboratuvarında yaptığı çalışmalarla tamamlamıştır. Doktora çalışmalarını Almanya’da Bonn Üniversitesi’nde, Prof. Michael Heneka’nın laboratuvarında Alzheimer hastalığı üzerine yoğunlaşarak yürütmüş ve “In vivo Imaging Applications in Alzheimer’s Disease Models” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Şu an Bonn’da German Center for Neurodegenerative Diseases Enstitüsü’nde Prof. Martin Fuhrmann’ın laboratuvarında postdoktoral araştırmacı olarak çalışmaktadır. Bu laboratuvardaki çalışmaları, Alzheimer hastalığını tedavi etmeye yönelik ilaç ve metot geliştirmek üzerinedir.

No comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir