Beyin-bilgisayar arayüzleri (BBA), beyindeki elektriksel işaretler yardımıyla protez, tekerlekli sandalye gibi nesnelerin kontrolünü sağlayarak, dış dünya ile etkileşimi diğer uzuvların yardımı olmadan gerçekleştirebilir. Elektroensefalografi (EEG) yüksek zaman çözünürlüğü sayesinde BBA uygulamaları için uygun bir işarettir.
Bu derste, EEG’ye kısa bir giriş yapıldıktan sonra, EEG tabanlı BBA tanıtılacaktır. İyi bir BBA’nın özellikleri, BBA türleri ve bazı uygulamaları gösterilecektir. Özellikle P300 ve durağan hal görsel uyarılmış potansiyel tabanlı BBA tasarımı hakkında bilgi verilecektir.

Dr. Öğr. Üyesi Zafer İşcan

Zafer İşcan, lisans (Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği – 2002), yüksek lisans (Biyomedikal Mühendisliği – 2005) ve doktora (Elektronik Mühendisliği – 2012) derecelerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nden almıştır. Doktora sırasında bir dönem İsviçre’nin EPFL Üniversitesi’nde öğrenim görmüştür. Doktora tezinde EEG tabanlı beyin-bilgisayar arayüzleri için sınıflandırma yöntemleri geliştirmiştir.
Doktora sonrası araştırmacı olarak New York (Stony Brook University), Moskova (Higher School of Economics) ve Paris’te (Inserm) bulunduktan sonra 2018 – 2023 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Aralık 2023’ten beri İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Araştırma konuları, beyin-bilgisayar arayüzleri, EEG analizi ve sınıflandırılması, uyarılmış potansiyeller ve görüntü işleme konularını içermektedir.

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir